Apple AirPods Max - Perfect voor Apple-fans (2024)

nu zijn predicaten als 'goed' en 'excellent' natuurlijk altijd zeer subjectieve benamingen voor 'semi-persoonlijke' voorkeuren.

je zou dergelijke termen prima kunnen kwantificeren maar feit is dat een 'non-audiofiel' persoon het verschil niet eens goed gaat horen. bovendien spelen er altijd meer zaken mee dan enkel de gekozen headset.

Mwah ik denk dat die verschillen op zich wel hoorbaar zijn, ook voor mensen die verder niet in het wereldje zitten. Bassresponse en clarity is in een beetje testopstelling (simpele luister vergelijking) wel hoorbaar. Zeker in dit segment. Ik denk in het hoge segment dat het inderdaad lastig is omdat het verschil dan simpelweg kleiner is en het meer in de kleine details zit. Ik denk dat je in die categorie dan ook een systeem hebt wat simpelweg met iedere muziek goed klinkt. Iets dat wat met veel koptelefoons (zeker goedkopere segment) niet het geval is. Ik zou met een extreem bassheavy set (zoals de vroegere beats) absoluut niet naar Lo-fi of chillhop gaan zitten te luisteren, omdat je dan een extreme muur van laag over je heen krijg waar je na een paar minuten echt moe van wordt. Dat terwijl een goede set speakers of headset je een goede balans krijgt, maar ook strakke bas.

Headsets draaien naast geluidskwaliteit ook om comfort en de mate van "sweetspot" voor het juiste geluidsbeeld. Dus moet je continu gaan zitten knoeien met de plaatsing van de headset op je hoofd omdat het niet lekker zit of omdat het geluidsbeeld niet klopt. Deze AirPod max doet het daarin erg goed. Hoewel hij heel zwaar is voor een headset is hij relatief comfortabel en maakt het niet uit hoe de schelp op je oor zit. Het geluidsbeeld is consistent. Dat is aan de ene kant een voordeel ("you can't wear it wrong) en aan de andere kant een nadeel voor mensen die het fijn vinden daarmee wat tuning te kunnen doen.

Het punt van vergelijken is alleen een beetje raar. Over de categorieën en featuresets heen is dat gewoon niet mogelijk. Sony, Bose en nog een paar anderen zitten bijvoorbeeld in het "wireless ANC headset" gebied met een 300-450 euro headset. Prima natuurlijk, maar niet vergelijkbaar met een headset die bijna het dubbele kost. Voor dat geld mag je verwachten dat alles beter is en dat is het kennelijk ook. ANC is beter, Pass through is onmerkbaar (dus niet blikkerig en robotachtig), bassresponse is megastrak en helderheid is zeer goed.

Maarja, daar betaal je dan ook voor. Voor music-first audiphiles dan ook een zeer goede keuze. Die geven niet zoveel om het "ja maar met een draad en losse versterker klinkt het beter en is goedkoper". Die zien simpelweg een headset waarmee je overal naar muziek kunt luisteren en niet alleen thuis in je luisterstoel. Dergelijke headsets kun je dan alleen vergelijken op audiokwaliteit en dan kun je ze dus al niet euro voor euro vergelijken. ANC mist, Mic om mee te bellen mist, spatial en computational audio mist. featureset does not compute zeg maar.

en hoe zit het dan met gemak, sommige headsets zijn simpelweg gemaakt om thuis op je luie stoel met een draadje verbonden te zijn met je audioset anderen doen het voor heel veel mensen ook goed genoeg onderweg met een Spotify op HQ of een tydal abonnement terwijl je verbonden met je smartphone in de trein zit.

Dit is daarin dan ook de doorslaggevende factor. I couldn't care less om eerlijk te zijn. sure er zijn betere headsets qua geluid, maar als het gaat om gemak dan is het ontbreken van een draad al een enorm pluspunt. Ik heb in de trein ook geen mogelijkheid om een komplete dac en amp mee te nemen (anders dan iets als een dragonfly of een chord mojo) en automatisch switchen als ik gebeld wordt is er ook niet bij.
Dat is in euro's uit te drukken, maar is voor iedereen een andere afweging.

wanneer is iets 'goed' 'goed genoeg' of 'exelent' ik weet niet eens of ik die verschillen wel zou willen horen, bang als ik ben dat dan mijn qc35 straks simpelweg niet meer voldoet terwijl ik er nu nog zo tevreden over ben

de enige optie die je hebt is luisteren met een nummer wat je goed kent. Zo heb ik een aantal nummers van verschillende muzikanten die ik gebruik voor luistertesten, al is het een goede stereoset, koptelefoon, simpele oordopjes of in een auto, ik heb altijd vergelijkingsmateriaal bij de hand. En ja dat is niet in FLAC, maar dat boeit mij niet. Het moet goed klinken met een file wat er niet per se voor bedoeld is. Als de balans al niet goed is in een dergelijk bestand (waar heel veel detail al niet meer bestaat), dan gaat een lossless audiobestand daar geen verschil in maken, wordt namelijk alleen maar meer een rommel.

Punt is, als het goed klinkt voor jou en je bent daar tevreden mee, dan is het toch prima? Dat iemand anders een andere mening heeft is dan zijn probleem niet de jouwe.

Zo ben ik een bass head (als bassist en drummer natuurlijk wel een beetje logisch), maar een vriend van mij weer niet. Ik luister graag naar strak hard laag uit dance, house, hardstyle (eigenlijk alle EDM), hip-hop, rap, drum&bass, metal, maar ook technische muziek zoals Fusion, funk en meer room sessions (snarky puppy, funky living room project, dirty loops) en noem het maar op en hij is veel meer van de theatrale muziek zoals film scores, thematische nummers en rock met veel meer flat response curve en breder audiobeeld.

Waar ik m'n EQ in smileys trek heeft hij liever flat.

Zo hebben wij een vriend die een platenspeler aan 2 sonos:fives hangt (waarvan ik denk iel Sonos voor luister muziek, voor TV en achtergrond is het best) waar ik dan weer eerder geneigd ben om dan een set Dali Oberons neer te zetten met een degelijke versterker (dergelijke set is ook nog goedkoper). Ieder zo zijn ding. Het past bij die persoon, wat voor redenen dan ook. Voor hem is het handig omdat ie meer sonos spul heeft en dan de fives ook voor iets anders kan gebruiken en in multiroom kan draaien, voor mij maakt het 0 sense, omdat ik iedere willekeurige set op Airplay 2 kan zetten en dan hetzelfde bereik.

TL;DR: als jij er tevreden mee bent, waarom zou het dan ineens niet meer voldoen omdat er een 2 keer zo dure set op de markt is gekomen? Toen jij dat ding kocht was er ook zat beter spul verkrijgbaar, maar dat voldeed niet aan jouw feature vereisten of was simpelweg veel te duur (headsets van 15K zijn ook nog een ding ja). Tsja, dan heb je gewoon geen andere mogelijkheid. en uiteindelijk kies je dan hetgeen wat het best aansluit bij je wensen.

Apple AirPods Max - Perfect voor Apple-fans (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.